tiistai 27. lokakuuta 2009

JYYn kehitysyhteistyön joutsenlaulu?

15. JYYllä on tällä hetkellä oma projekti Intiassa ympäristökysymyksissä ja yhteistyöprojekti Sambiassa naisasialiikkeen kanssa. JYYn tulee jatkossakin käyttää jäsenmaksuvarojaan kehitysyhteistyöprojekteihin

Kissapojat ovat sitä mieltä, että JYYn tulee ehdottomasti tukea kehitysyhteistyötä budjettivaroistaan. Alla olevassa tekstissä kerromme, minkä takia.


JYY tekee aktiivista ja osallistavaa kehitysyhteistyötä, johon voit tutustua esimerkiksi kehitysyhteistyövaliokunnan kautta: http://www.jyy.fi/fi/mika_jyy/valiokunnat/kehitysyhteistyovaliokunta/?id=64

JYY on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kanssa yksi aktiivisimmista ja suurimmista kehitysyhteistyön tekijöistä ylioppilaskuntatasolla ja toiminnallamme on todella merkitystä niin paikallisesti kuin myös avustuskohteille.

Kehitysyhteistyöasiat eivät ole vain valtion tai vapaaehtoisten organisaatioiden asia vaan kaikkien asia.

Ylioppilaskunta ei ole mikään erillinen saareke, johon eivät päde samat periaatteet kuin muuhunkin yhteiskuntaan. Samat moraaliset ja yhteisvastuulliset velvoitteet koskevat meitä kaikkia.

Kehitysyhteiistyössä ei ole kyse oikeistosta tai vasemmistosta tai puoluepolitiikasta. Kyse on yleishumanistisesta yhteisvastuullisuudesta.

Kehitysyhteistyö on osa ylioppilaskunnan kansainvälistä toimintaa, joka mahdollistaa paljon kokemusten vaihtoa ja oppimista sekä edistää aktiivista kansalaisuutta, joka on yksi ylioppilaskunnan tehtävistä.

Ylioppilaskunnan kehitysyhteistyötoimintaa arvostellaan usein kovin sanoin. Kritiikin kärki on usein se, että miksi jäsenmaksuvarojamme käytetään kehitysyhteistyöhön.

Selvennän JYYn osalta asiaa hieman, jotta kaikki tietävät, mistä todellisuudessa on kyse. Asiasta on käyty keskustelua myös hallituksen talousvastaavan kanssa, joten seuraavat kohdat eivät ole vain allekirjoittaneen mielikuvituksen tuotetta.

Kuinka paljon JYYn kehitysyhteistyöstä muodostuu kustannuksia JYYn jäsenille? Vuoden 2008 talousarvion toteuman perusteella voin antaa hieman suuntaa asiasta.

JYYn Intia-projekti sai rahoitusta vuonna 2008 talousarvion toteuman perusteella Ulkoasiainministeriöltä ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalta yhteensä 30 205 euroa.

Muuta tuottoa syntyi UM:n tiedotustuesta (2946 eur), vapaaehtoisista kehymaksuista (801 eur) sekä teemailloista (241 eur) yhteensä 3988 euroa.

Kehyn osalta 2008 toteutuneen talousarvion tuotot olivat 34 193 euroa.

Kehyn kustannukset, jotka koostuvat mm. palkoista, palkkioista, henkilösivukuluista, sisäisistä hallintokuluista sekä varsinaisesta toiminnasta, kuten Intia-hankkeesta, koulutuksista ja kokouksista oli vuoden 2008 talousarvion toteumassa 48 510 euroa.

Kehitysyhteistyötoiminnan nettotappio vuonna 2008 oli 14 317 euroa, jolla tavallaan "mahdollistettiin" 34 193 euron tuotot. Näillä tuotoilla ei saada kehytoiminnan kustannuksia katettua ja jäsenistölle jää maksettavaksi 14 317 kustannukset. Jos 14 317 euron nettotappion jakaa 2008 jäsenmäärän perusteella, noin 11 300, niin JYYn kehitysyhteistyötoiminta maksoi noin 1.30 euroa per JYYn jäsen.

Tämä luku ei ole tarkka ja esimerkiksi vapaehtoisten jäsenmaksujen osuus (801 eur) muuntaa yksittäiselle jäsenelle koostuvaa summaa, mutta tuo 1.3 euroa per jäsen on suuntaa antava luku, joka selventää, kuinka paljon JYYn jäsenet tukevat osaltaan JYYn kehitysyhteistyötoimintaa.

Oletko sinä valmis maksamaan 1.3 euroa jäsenmaksustasi yllä kuvatun kaltaiseen toimintaan yllä kuvatun kaltaisilla perusteilla. Me olemme!

Hyvin moni toimija etenkin poliittisesta keskustasta oikeistoon, pitää sisällään myös sitoutumattoman oikeiston, ei halua JYYn tukevan budjetistaan kehitysyhteistyötä. Hyvin moni tämänkaltainen toimija kertoo kyllä, miten tärkeää kehitysyhteistyö JYYssä on, mutta sanoo samaan hengenvetoon, että kehitysyhteistyövarat tulee kerätä vapaaehtoisuuden pohjalta.

Tästä seuraa alla kuvatun kaltaisia ongelmia, joita moni vapaaehtoisia maksuja kannattava ei joko tiedä tai ei välitä. En tiedä, kumpi on vakavampi syytös.

JYYn jäsenet eivät käytännössä maksa Intian hankkeista, mutta mahdollistavat sen jäsenmaksusta otettavan 1.3 euron kautta.

Intiaprojektin kulut ovat lähes yhtä suuret kuin ne tuotot, jota Ulkoasiainministeriöltä saadaan, joten voidaan sanoa, että JYYn jäsenet maksavat vain valiokunnan ylläpidosta, joka mahdollistaa Ulkoasiainministeriön rahoittaman Intia-projektin.

Jos JYYn kehitysyhteistyötä ei tuettaisi budjetista, niin JYYllä ei olisi kehitysyhteistyövaliokuntaa eikä Ulkoasiainministeriön rahoittamaa Intia-projektia.

Sen vuoksi JYYn vaalijulisteissa oleva lause: "Maksetaanko sinun jäsenmaksuvaroja Intiaan" (tai jotain sen suuntaista) on sekä provokatiivinen että virheellinen. Keskusvaalilautakunnalta tätä tosin osasi odottaa.

Jos kehitysyhteistyöhön käytettävät varat olisivat pelkästään vapaaehtoisuuden varassa, niin ei olisi ihmisiä keräämässä vapaaehtoisia kehitysyhteistyömaksuja JYYlle, koska ei olisi JYYn kehitysyhteistyöprojekteja.

Vapaaehtoisia kehitysyhteistyömaksuja jouduttaisiin keräämään kehitysyhteistyövaliokunnan toiminnan ylläpitämiseksi ja JYYn valiokunnat eivät voi olla vapaaehtoisuuden perusteella toimivia, jos niihin on sidottu henkilöstön ja luottamushenkilöiden palkkioita/korvauksia.

Kannattaa siis käydä katsomassa edustajistovaalikoneen vastauksista, mitä mieltä ehdokkaat ovat viestin alussa olevasta kysymyksestä.

Moni vapaaehtoisten kehitysyhteistyörahojen keräämisen nimeen vannova toimija perustelee asiaa niin vitun filosofisesti: "Minun mielestäni tämänkaltaisen toiminnan tulee perustua vapaaehtoisuuteen eikä toimintaan saa budjetoida senttiäkään vaikka sentin jäsenmaksuvaroilla mahdollistettaisiin valiokunnan toiminta ja kymmenien tuhansien eurojen tuet, kyse on periaatteesta ja minä pysyn periaatteissani oli ne miten tyhmiä tahansa tai jäsenistön edun kannalta miten haitallisia tahansa."

Toivottavati nämä toimijat pysyvät periaatteidensa kanssa kaukana JYYn edustajistosta. Te päätätte.

Jos he vastaavat, että kehitysyhteistyötoiminta pitää rahoittaa vapaaehtoismaksujen pohjalta ja heidät valitaan päättämään JYYn budjetista, niin voimme heittää hyvästit sekä JYYn kehitysyhteistyövaliokunnalle sekä Ulkoasianministeriön rahoittamalle Intia-projektille.

Sinä päätät.