torstai 29. lokakuuta 2009

Poliittista hedelmäpeliä

Minun on vaikea ymmärtää sitoutumattomia ryhmiä useastakin syystä. Ensinnäkin nämä ryhmät ovat aivan yhtä poliittisia kuin mitkä tahansa muut ryhmät. Politiikasta vain ei tunnuta pääsevän yhteisymmärykseen.

Kun äänestät sitoutumatonta ehdokasta, voittorivilläsi voi olla samaan aikaan, tsing, samaa mieltä kanssasi oleva, tsing, jokseenkin samaa mieltä kanssasi oleva tai tsing, täysin erimieltä kanssasi oleva.

Voittomahdollisuutesi tässä poliittisessa hedelmäpelissä ovat lottoarvonnan luokkaa. Antamalla äänesi sitoutumattomalle ehdokkaalle, jonka tunnet ja tiedät hyväksi tyypiksi, voit antaa juuri sen riittävän yhden äänen, jonka avulla sitoutumattoman ryhmän toinen ehdokas, joka on kanssasi täysin eri mieltä, voi noustaa edustajistoon. Sinulta meni poliittiset pelimerkit ja sait lohduksi ei voittoa tilityksen kaveriltasi.

Toiseksi, sitoutumattomat ryhmät tahtovat ottaa eroa puoluepolitiikkaan viittaaviin ryhmiin ja demonisoida ne poliittista suhmurointia edustaviksi oman edun tavoittelijoiksi. Hmmm. Tässä piilee muutamia ongelmia.

Nämä sitoutumattomat ryhmät ovat vähintäänkin yhtä paljon suhmuroimassa yliopistopolitiikan kabineteissa kuin puoluepolitiikkaan viittavaat ryhmät. Nämä sitoutumattomat ryhmät ovat samaa ja eri mieltä kaikkien kanssa edustaen yhdellä hetkellä toista äärilaitaa ja toisella hetkellä toista äärilaitaa, jonka välille mahtuu tietenkin poliittinen keskusta, joka on hyvin kaukanana neutraalista vaihtoehdosta.

Sitoutumattomuus ei tarkoita poliittista sitoutumattomuutta. Sitoutumattomuus tarkoittaa sitoutumattomuutta edustaa muita vaaleissa olevia ryhmiä. Sitoutumattomuus tarkoittaa sitoutumattomuutta sitoutumattoman ryhmän tavoitteisiin sekä arvoihin, joita ei voi olla, koska ryhmä on sitoutumaton. Sitoutumaton ryhmä kelpaa mihin tahansa hallituskoalitioon yhtä hyvin tai huonosti, koska kenelläkään ei ole tietoa, minkälaiseen politiikkaan sitoutumattoman ryhmän ehdokas voi sitoutua, jos sitoutumattomuudesta pidetään kiinni. Jos sitoutumattomuudesta sitten ei pidetä kiinni, niin miksi esiinnytään sitoutumattomana ryhmänä?

On toki hyvä monelle, että voi antaa itsestään sen vaikutelman, että ei ota mihinkään kantaa ja on täysin sitoutumaton mihinkään, mutta onko edustajisto sitten oikea paikka sitoutumattomille? Siellä tietääkseni sitoudutaan opiskelijan edunvalvontaan. Opiskelijan edunvalvonta ei toisaalta tarkoita itsessään juuri mitään, joten kenties sitoutumattomille on sittenkin tilaa, sillä linjattomuus kuuluu sitoutumattomaan ajatteluun.

Linkin takaa löydät todella vahvaa sitoutumista vihreisiin arvoihin. Mitä vihreät arvot tarkoittavat? Lue vaaliohjelmamme, niin löydät vastauksen molempiin kysymyksiin:

http://www.jyvioni.org/vaalit/gronioni-vaaliohjelma/


Lähipäivinä blogissa käsitellään mm. seuraavia aiheita: Politiikka yliopistopolitiikassa, Pohjois-Korean edustajistovaalit, paskantärkeää pikkupolitikointia leikkikentällä sekä ovatko JYYn edustajistovaalit kaveri- vai poliittiset vaalit? Pysy mukana. Kissapojat teroittavat kynsiään.